Agenda Koorkerkdiensten


De voorgangers in onze komende diensten zijn :

Datum                      
Aanvangstijd     
Voorganger                                
Bijzonderheden                    
15 september 2024 10.00 uur ds. Paul Saraber Orde van Dienst
22 september 2024 10.00 uur pastor Wim van Goch Orde van Dienst
29 september 2024 10.00 uur ds. Dick Steenks Orde van Dienst
06 oktober 2024 10.00 uur ds. Elly van Kuijk-Spaans Orde van Dienst
13 oktober 2024 10.00 uur ds. Jan Berkvens Orde van Dienst
20 oktober 2024 10.00 uur ds. Joep de Valk Orde van Dienst
27 oktober 2024 10.00 uur ds. Wim Jansen Orde van Dienst
3 november 2024 10.00 uur ds. Elly van Kuijk-Spaans Orde van Dienst Gedachtenisdienst
10 november 2024 10.00 uur ds. Aries van Meeteren Orde van Dienst
17 november 2024 10.00 uur ds. Ivo de Jong Orde van Dienst
24 november 2024 10.00 uur ds. Wim Jansen .
01 december 2024 10.00 uur ds. Monique van Zoest .
08 december 2024 10.00 uur ds. Elly van Kuijk-Spaans .
15 december 2024 10.00 uur rev. Dirk van Leeuwen .
22 december 2024 10.00 uur mw. Marianne Zandbergen .
24 december 2024 19.30 uur Kerstspel .
25 december 2024 10.00 uur ds. Elly van Kuijk-Spaans mmv de Cantorij olv Aleida Post
29 december 2024 10.00 uur dr. Tjaard Barnard .

Toelichting diensten 2023

Maandag 25 december ds. Elly van Kuijk

Thema: Zien is geloven!

Zien is geloven! Dat is de titel van de overweging voor de dienst op Kerstmorgen, 25 december. Een uitspraak die soms heel gemakkelijk uit onze mond komt maar wat is zien, en waarin is het anders dan kijken?Natuurlijk klinkt op deze morgen het kerstevangelie en zingen we bekende kerstliederen. Hoezeer het ook donker rond ons kan voelen in deze verwarrende tijd, met elkaar houden we de belofte gaande dat licht doorbreekt. Zien is immers geloven...
Elly van Kuijk

Zondag 31 december ds. Wim Jansen

Thema: Voorbestemming?

Het is toch mooi dat ik regelmatig de rol van invuller/ vervanger mag vervullen. Zondag 31 december is zo’n zondag dat de meeste kerkgangers, na al die kerstdien- sten, wel eens lekker thuis willen blijven. Zo’n zondag die dus vaak over het hoofd wordt gezien, zelfs door preekvoorzieners. Maar een oud principe is dat de kerk nu eenmaal dient te voorzien in een viering en een voorganger. Geen hond/voorganger die zo’n zondag voor zijn rekening wil nemen! Wat nu gedaan? Maar toen kwam... juist, de white cowboy die altijd in de gaten springt. En toevallig ook nog in de buurt woont. Wat is er mooier op zo’n ou- dejaarsdag dan het prachtige gedicht uit Prediker 3 te lezen: Er is een tijd om... etc. Of ernaar te luisteren in de versie van Bob Dylan en dat in de uitvoering van The Byrds. En na te den- ken over het raadselachtige fenomeen tijd. En het gevoel van bestemming. Voorbestemming zelfs. Of is alles toeval? Gelukkig weet Spinoza raad. En ook de Russisch/Oekraïense schrijver Konstantin Paustovski helpt een handje. Of is het een grote hand?
Op een kruising van honderden wegen komen mensen elkaar toevallig tegen, niet wetend dat hun leven tot nu toe voorbereiding op deze ontmoeting was.
White cowboy Wim Jansen, Vlissingen

Zondag 07 januari ds. Elly van Kuijk-Spaans

Thema: Geschenk

De eerste keer weer dat we als gemeente bij elkaar komen in het nieuwe jaar! Toch keren we nog even terug in de dienst naar de decembermaand. De maand waarin we, getuige de reclames, ons volop mochten verheugen op heerlijke maaltijden en geschenken.
Met dat woord ‘geschenk’ gaan we nog even verder op deze zondagmorgen. Want in het verhaal bij Driekoningen speelt dit woord ook een rol. We lezen het verhaal en zullen ons vooral concentreren op één cadeau in het bijzonder: goud!
Elly van Kuijk-Spaans

Zondag 28 januari ds. Wim Jansen

Thema: Uit jezelf vandaan geroepen

Een groot probleem van deze tijd acht ik het doorgeslagen identiteitsdenken.
En daaruit voortvloeiende identiteitspolitiek, tribalisme geheten. Met andere woorden – en die zullen ons bekender in de oren klinken – ‘eigen volk eerst’, ‘eigen kleur eerst’, ‘America first’.
Nationalisme, regionalisme, provincialisme. En voor de goede orde: je vindt het ter rechter en ter linker zijde. Het is de bron van alle oorlog en zeker ook van de huidige ellende in Oekraïne en Gaza. De oproep van deze zondag is: Kom uit je bubbel, doorbreek de grenzen van je ‘stam’. Laat je uit jezelf vandaan roepen. Gaandeweg mijn leven heb ik mij ook in dat proces begeven en alleen zo komt een mens telkens een lichtkring dieper in de liefde, de titel van mijn nieuwe boek, dat eind maart verschijnt.
We lezen het prachtige verhaal van Ruth die uit haar land en volk en God treedt en zo de grenzen doorbreekt. En we luisteren naar een mooi lied van Stef Bos dat daarover gaat en we lezen een tekst van hiphopartiest Typhoon. Ik denk dat het de bestemming is van ons leven: we worden uit onszelf vandaan geroepen.
Elly van Kuijk-Spaans

Zondag 3 maart ds. Chris Vonck uit Brasschaat

Thema: Reflectie

Er zijn wetenschappers en er zijn genieën en het is een zegen om in je leven een genie te mogen ontmoeten. Er mee te spreken is mogelijk, maar om met hem of haar te reflecteren is iets gans anders.
De Zweed E. Swedenborg (+1772) was zo’n genie. Hij was als wetenschapper (metal- lurgie/mineralogie, geologie en scheikunde) in dienst van de Zweedse regering en bezocht in die hoedanigheid onze lage landen (Amsterdam, Breda, Willemstad, Antwerpen, Boom). Tijdens zijn leven verdiepte hij zich in het religieuze verschijnsel. Hij schreef enorm veel. Hierbij een citaat belangrijk voor de eredienst begin maart: “De mens houdt vanaf de geboorte van niets anders dan van zichzelf en de wereld, want niets anders verschijnt voor zijn ogen en daarom houdt niets anders zijn geest bezig. Deze liefde is lichamelijk-natuurlijk en kan men materiële liefde noemen. Als wij naar de tempel gaan – in België verkiezen bepaalde protestanten hun gemeenschap tempel te noemen –dan is dit in bepaalde context een afwijking van de natuurlijke toestand. De zuivere rede poneert deze hypothese tot er verwondering opdaagt en de mens plotseling spreekt van apotheose. Verwondering is kerst en knielen voor het jonggeboren leven dat liefde is. Een liefde die wijst naar Pasen.
ds. Chris Vonck

Zondag 10 maart pastor Wim van Goch uit Middelburg

Thema: Veertigdagentijd

Kerkelijk tellen we af (of is het op) naar Pasen.
Er wordt vanouds heel wat afgeteld in de heilige Schrift. Ook in wereldse zin rekenen we wat af, deze dagen. Onze bijdragen aan defensie. Koopkracht.
Financiële mee- en tegenvallers. Bijdragen aan Oekraïne, in brood en wapens. Verschillende teksten (Prediker, Jeremia, Johannes) vertellen over tellen. Ik zal in ieder geval mijn woorden tellen (‘hoelang duurt mijn speech’) want we hebben 60 minuten.
( https://www.debatrix.com/nl/tools/calculator-hoelang-duurt-jouw-speech/ ).
Wim van Goch

Zondag 17 maart ds. André Meiresonne uit Den Haag

Thema: Wie is mijn naaste?

De Veertigdagentijd is gaande. Een tijd om ons te bezinnen. Bijvoorbeeld op de vraag: Hoe gaan we met elkaar om? Vandaar het thema van deze dienst: Wie is mijn naaste? Onze naaste, de mens die bedoeld wordt in ‘naastenliefde’, de clou van het christen- dom. Waarmee we onszelf ook een knap onmogelijke opdracht hebben gegeven. Want kom er maar eens om, ‘je naaste liefhebben’. En dan ook nog ‘als jezelf ’. Niet te doen. En toch, we zouden het zo graag willen – waarmee we ons in een knap onmogelijke positie manoeuvreren. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe dat moet, echte naastenliefde opbrengen. Te groot, te veel, te moeilijk. Wie wel trouwens? We lezen er de Bijbel maar eens op na: de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Overbekend, maar het verhaal kan je blijven verbazen en, wie weet, inspireren.
André Meiresonne

Zondag 05 mei ds. Elly van Kuijk-Spaans

Thema: vrijheid en vrede.

Van harte verwelkomen we deze morgen onze gasten uit Sommelsdijk! Samen met hen denken, spreken en zingen we deze morgen over vrijheid en vrede. Prachtige woorden natuurlijk. Maar wat betekenen ze voor ons, nu, vandaag? Welke associaties hebben wij daarbij?
Elly van Kuijk-Spaans

Zondag 9 juni ds. Elly van Kuijk-Spaans

Thema: Bidden Brengt Beweging.

Zondag 9 juni gaat het in de dienst over BBB. Nee, nu eens niet over die politieke partij maar over Bidden Brengt Beweging! Bidden, we kunnen er in de vrijzinnig- heid wat verlegen mee zijn. Een prima uitgangspunt om dit in de dienst nader te onderzoeken en elkaar beelden en gedachten aan te reiken die die verlegenheid misschien wat kunnen opheffen. De cantorij zingt! U bent er ook bij?
Elly van Kuijk-Spaans

Zondag 16 juni ds. Wim Jansen

Thema: Zinderend licht.

Juni is mijn lievelingsmaand. Vanwege het lange, lieve licht. Het zinderende licht dat vogels uitzinnig doet zingen en bloemen veelkleurig doet bloeien. Ik denk aan het gedicht van Hans Andreus, die het licht opvoert als een muziekstuk: Ik hoor het licht het zonlicht pizzicato. We lezen het in de dienst van 16 juni. Mits mijn helaas oprukkende ziekte het toelaat. Maar daar gaan we maar van uit. Het is tot nu toe steeds meegevallen. Natuurlijk ‘luisteren’ we ook naar het licht tegen de achtergrond van al het donker in de wereld en in het leven. Het licht in de schaduw van de dood. Het licht aan het eind van de tunnel, zoals we dat zo stralend zien op het bijgevoegde schilderijfragment van Jeroen Bosch: Opstijging naar de hemel. We lezen ook de lichttekst uit Genesis 1, uit Prediker 11 met ‘het zoete licht’ en uit de brief aan Johannes, waarin God als uitsluitend licht wordt geschilderd. En we luisteren naar het indrukwekkende lichtlied Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Ik verheug mij op het zinderende licht.
Ds. Wim Jansen, Vlissingen

Zondag 11 augustus ds. Foekje Dijk

Thema: Rijkdom van trage verhalen..

Hoe kan een mens in de huidige weerbarstige tijd van polarisatie, oorlogen en dreiging van oorlogsgeweld, van haast en sociale/economische/politieke onzekerheid toch vonken van hoop elkaar aanreiken? Dit naar aanleiding van een tekst uit het evangelie naar Lucas 6: 39-49 en het gedicht van Joke van Leeuwen ‘Kameel in de stad’. Het is heel in het kort, denk ik, de rode lijn die door de dienst heen loopt.
Foekje Dijk, Dalfsen

Zondag 18 augustus ds. Martijn Junte

Thema: Je geesten in de varkens jagen

Het thema van de dienst is ‘Je geesten in de varkens jagen’ naar aanleiding van Marcus 5, 1-20.
In de overdenking staan we stil bij het verhaal van de bezetene van Gerasa. (‘Mijn naam is Legio’) en verbinden dat met een opstel van de filosoof William James, ‘Is life worth living?’ In dat essay heeft hij het over, wat hij noemt ‘the twice born’. Dat zijn zij die de gebrokenheid, die ze in hun bestaan ervaren, te boven komen. Pas in tweede instantie ervaren zij zin en richting in hun leven.
De vraag die erboven hangt, is of we zelf onze geesten verjagen of mogen of kunnen geloven dat er iemand is aan wie de geesten zich onderwerpen en hem vragen of ze alsjeblieft in de varkens mogen varen. En wat moeten we met die noodlottige afloop voor deze dieren, die zich halsoverkop in het meer storten? Kortom, vragen genoeg om die morgen bij stil te staan.
Martijn Junte, Gouda

Zondag 8 september ds. Paul Saraber

Thema: Een lui leven, dat is geen leven ’Spreuken 6:6-11 en Amos 6:1,3-7

Einde ‘Leerhuis’? Na de tweede wereldoorlog werden er in Nederland ‘Leerhuizen’ of kringen opgericht. Contacten tussen Joden en Christenen openden nieuwe perspectieven. In het Westland werd aan het begin van deze eeuw het ‘Leerhuis Westland’ opgericht met hulp van de Ekklesia Amsterdam. Het waren bijzondere avonden, die een ander licht wierpen op de Bijbelverhalen. Ik ben nog steeds dankbaar voor hetgeen ik toen geleerd heb. Wij leerden de Bijbelverhalen als kritische spiegel op de samenleving zien. Zo werden de verhalen kritische spiegels, een krachtig tegenwicht tegen de bestaande verhoudingen. Als voorbeeld: Het ‘Onze Vader’. Iedere zondag wordt dat hardop gebeden in een eeuwenlange sleur. Maar het is een ‘verzettekst’, tegen de heersende machten en het ziet uit naar een andere wereld. Na mijn vertrek naar Frankrijk in 2007 kwam er een einde aan het ‘Leerhuis Westland’. Dan ontving ik deze week, ongevraagd, het vakblad voor werkers in de Protestantse kerk. (je bent nu eenmaal predikant). Er is geen leerhuis te bekennen in deze uitgave. Geen verzetsliteratuur. Tot mijn ontzetting lees ik over de Kliederkerk in Den Haag-Loosduinen. Over kerk naar buiten: ‘Doe wat je zelf leuk vindt’, of ‘Er moet een lonkend perspectief zijn’, ‘Kerk als gastvrije plek’. De classispredikant in Zuid-Holland Noord eindigt zijn verhaal aldus: ‘Willibrord bracht het evangelie naar Nederland. Twee eerdere pogingen mislukten’. Ergo: ‘Laten wij in de kerk ruimte aan de mislukking’. En ga zo maar door.
Wat een blad, lief en aardig. Ik word boos! Dit is de PKN. Het verzet ontbreekt ten enen male!! De verhalen en teksten kritisch benaderen moet het ijkpunt zijn voor het verlangen naar een andere wereld. Ik schaam mij voor de PKN en pleit voor de wederopstanding van ‘Het Leerhuis’
Paul Saraber, Brie sous Barbezieuxa

Zondag 15 september ds. Paul Saraber

Thema: Over de Jabbok

Toen ik het einde had bereikt van mijn verdorvenheden,
stond God op uit het slijk en weende;
En ik stond naast Hem, ziende neder op een verloren eeuwigheid.
En Hij zeide: ‘Je had geen gelijk, maar dat is nu voorbij.
Van heden tot aan die andere eeuwigheid is maar één schrede.
Paul Saraber, Brie sous Barbezieuxa

Zondag 20 oktober ds. Joep de Valk

Thema: Wonderen zien

In een protestantse kerkdienst staat een Bijbelverhaal centraal. Ter inspiratie voor onszelf, en zeker ook ter inspiratie van onze onderlinge solidariteit. Om die twee ingrediënten gaat het al tweeduizend jaar. In het uur op zondagmorgen zoeken wij wat wij van het verhaal mee kunnen nemen in ons eigen leven, én vieren wij onze solidariteit in de samen gezongen liederen en het gezamenlijk gebed.
Het gaat om twee typische wonderverhalen over de genezing van een blinde. Evan- gelist Markus beschrijft het wonder maar heel in het kort. Jezus laat zo maar even een blinde weer zien. Op zich al wonderlijk hoe snel dat gaat. Evangelist Johannes vertelt een parallelverhaal dat iets uitgebreider is. Ook een wonderlijk verhaal.
Nu zijn wonderverhalen geen geschiedschrijving. Het gaat over iets anders. Ja, waar gaat een wonder eigenlijk over? Ik stuitte ook op een definitie:
Een wonder is een - als door God gegeven - geschenk aan jou, dat de mogelijkheid heeft jou te veranderen.
Maar wonderen kunnen ook een wrange bijsmaak hebben. Had mijn kind niet als door een wonder gered kunnen worden? Waarom voel ik me vaak zo rot? Ik wou dat ik als door een wonder van mijn negativiteit zou zijn genezen.
Zijn de wonderen de wereld uit, of zijn wij er blind voor? Tijdens het schrijven van de overweging gingen inderdaad mijn ogen open en ik zag alles als een wonder. Ik hoop dat ik u er in mee kan nemen, dat wij gezamenlijk die reis kunnen maken. Naar die onbegrijpelijk wrede en tegelijk wonderschone wereld waarin wij leven. Waarin wij diep ongelukkig kunnen zijn, maar waarin ook het goddelijke plaats kan vinden. Wat zou onze rol daarin kunnen zijn?.
Joep de Valk Domburg

Zondag 27 oktober ds. Wim Jansen

Thema: NEVEL IS HET LEVEN...

Als je ziet hoe snel de tijd gaat – het is alweer herfst, ben ik al zo oud? – kan het plotseling tot je doordringen dat het leven niets is. Een nevelsliert, een zuchtje, een damp. Laatst zag ik een podcast met bioloog Midas Dekkers, die zo het leven en zelfs de hele evolutie ervaart: het draait nergens op uit. Het gaat nergens heen. Er is geen vooruitgang, er is alleen maar gang. En hij leest dan uit Prediker: IJdelheid der ijdelheden. Dat gaan wij zondag 27 oktober ook doen. En om die gedachte nog eens te onderstrepen, lees ik een gedicht van Bloem: Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht...
Maar we luisteren ook naar de nachtegaal uit dat gedicht. En naar een lied van de groep Radiohead, waaruit blijkt dat het misschien toch niet allemaal niets is. Niets is het leven. Klopt. En toch en toch...
Want niemand leeft alsof het leven niets is!
Wim Jansen Vlissingen

Zondag 3 november ds. Elly van Kuijk-Spaans

Thema: Gedachtenis

Op zondagmorgen 3 november herdenken we in de Koorkerk hen die in het afgelopen jaar overleden zijn. We noemen hun naam en steken daarbij een kaars aan. Her-denken of her-inneren: het is een krachtig ritueel, telkens weer, waarbij we in het noemen van de namen van de mensen van voorbij hun geschiedenis en verha- len opnieuw in het licht zetten.
‘Zo vlinderen ze binnen’, zó beschrijft Dichteres Hanna Lam (1924-1988) wat het ri- tueel bewerkt in een lied dat zij schreef dat opgenomen is in de bundel ‘Met andere woorden’:
De mensen van voorbij wij noemen ze hier samen.
De mensen van voorbij, wij noemen ze bij namen.
Zo vlinderen zij binnen in woorden en in zinnen,
en zijn we opnieuw bij elkaar
aan ’t einde van het jaar.
De mensen van voorbij zij blijven met ons leven.
De mensen van voorbij zij zijn met ons verweven.
In liefde, in verhalen, die wij zo graag herhalen,
in bloemengeuren, in een lied dat opklinkt uit verdriet.

Rondom het ritueel, waarbij u ook zelf de namen die in uw hoofd en hart resoneren in het licht mag zetten, zoeken we de stilte en luisteren we naar muziek, poëzie, en een meditatie over onderweg zijn met een Naam.
Elly van Kuijk-Spaans Middelburg

Zondag 10 november ds. Aries van Meeteren

Thema: “Waarheen, waarvoor”

De oma van Aries van Meeteren had de evergreen ‘Waarheen waarvoor’ van Mieke Telkamp op singletje. We kennen het lied nu nog vooral nog van uitvaarten. Maar in 1971 stond het nummer bijna een half jaar in de top-40. Het lied sprak aan met een opsomming van vragen. En eigenlijk, zo ziet Van Meeteren, zijn het best goede vragen. Eeuwige vragen. Nu zijn er tal van antwoorden te geven op de vragen uit het lied. Aries van Meeteren gaat voor anker bij niets ontziende gedachten van twee denkers, eentje uit Bijbelse tijden en eentje uit het midden van de 20ste eeuw. Ook al leefden ze zo’n 2200 jaar na elkaar, toch zitten ze verrassend op één lijn. En ze hebben een mooie troefkaart waar we volgens Van Meeteren ook vandaag de dag nog mee uit de voeten zouden kunnen.


Aries van Meeteren

Zondag 24 november ds. Wim Jansen

Thema: De bruiloft van de dood

Op zondag 24 november is het Eeuwigheids-zondag, de laatste zondag van het zogenaamde ‘kerkelijk jaar’, de laatste zondag voor Advent. U hebt dan de gedachtenisviering van Allerzielen al achter de rug. Laten we toch nog maar eens stil staan bij de dood. Maar dan in het lichte en luchtige, de dood als bruiloft. Ik denk dan aan de witte uitvaart van koningin Wilhelmina in mijn jeugd. Maar ook aan het warme, troostrijke gevoel dat me doorstroomde bij de uitvaart van mijn vader. En aan die prikkelende uitdrukking van Paulus: Dood, waar is uw prikkel? Ik denk ook aan het prachtige lied Le Moribond van Jacques Brel, maar dan in de vertolking van de Vlaamse bard Will Ferdy: Dat men lache dat men danse... In deze levensfase ervaar ik mijn gestorven geliefden steeds sterker als een ‘wolk van getuigen’ om mij heen: getuigen van liefde. Levende zielen van liefde. In de taal van deze tijd: als energie van liefde. Ik verheug mij op een feestelijke viering van de dood.


Wim Jansen Vlissingen

Kerk-TV

Iedereen kan onze diensten volgen via Kerk-TV.
Ga daarvoor naar www.kerkdienstgemist.nl

Voor elke kerkdienst wordt een Orde van Dienst opgesteld. Deze is hierboven te vinden in de kolom Bijzonderheden, zodra deze beschikbaar is.

Collecten

U kunt uw collectebijdragen ook overmaken op de volgende rekeningnummers:
- voor de Diaconie: IBAN NL 50 RABO 0385 382 871 t.n.v. Centrale Diaconie PGM te Middelburg,
- voor de Koorkerkgemeenschap: IBAN NL 52 INGB 0000 218 595 t.n.v. Wijkkas Koorkerkgemeenschap.